EPANEK

Η Λέσβος

Καλωσήρθατε στη Λέσβο

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται πάνω από 3.000 χρόνια. Υπήρξε η γενέτειρα διάσημων ανθρώπων, όπως οι ποιητές Σαπφώ και Αλκαίος, ο Αρίων ο κιθαρίστας και ο Πιττάκος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Μια παράδοση που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και δίνει στο νησί αυτή τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα που το κάνει τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

Η φήμη της Σαπφούς ως λάτρης του φύλου της, έχει δώσει στη λέξη «λεσβία» διεθνές κριτήριο. Η φήμη της βασίζεται σε μερικά από τα κομμάτια της ποίησής της: «Ήμουν ερωτευμένη μαζί σου Μαγευτική θέα στη Λέσβο και στο Αιγαίο από το βυζαντινό κάστρο του Μολύβου (Μήθυμνα) κάποτε, στην Άτθη, πολύ παλιά…» Πλούσια σε ελιές και ψάρι, το νησί έχει μια οικονομική ισορροπία σπάνια στο Αιγαίο και λόγω της σχετικής ευημερίας του το νησί είναι πολύ εύκολο για τους ταξιδιώτες να φτάσουν ακόμα και τους ήσυχους μήνες του χειμώνα. Αεροπορικώς, μπορεί κανείς να φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα πέντε φορές την ημέρα και από τη Θεσσαλονίκη επτά φορές την εβδομάδα. Με Ferry-boat μπορείτε να φτάσετε στη Λέσβο καθημερινά από τον Πειραιά και από τη Θεσσαλονίκη με λιγότερο συχνό δρομολόγιο.

Η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού και έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκους. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του νησιού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το καλοδιατηρημένο Βυζαντινό Κάστρο της. Όχι πολύ μακριά από εκεί, στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης, μπορεί κανείς να βρει το Ελληνιστικό Θέατρο με την υπέροχη ακουστική και χωρητικότητα 10.000 ατόμων. Πιο πέρα στο προάστιο της Βαριάς μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Θεόφιλου.

Δώδεκα χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, κοντά στην πόλη του Μόρια, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο που χτίστηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Ανεβαίνοντας πιο βόρεια από την ανατολική ακτή, μέσα από μια σειρά από όμορφα μικρά χωριουδάκια θα φτάσει κανείς στην πόλη του Μανταμάδου, που φημίζεται για τα τυριά και τα εκλεκτά αγγεία της. Επόμενος σταθμός θα είναι η Σκάλα Σικαμινιάς, ένα από τα πιο γοητευτικά ψαροχώρια που θα δει κανείς. Και στη συνέχεια, στο βορειότερο σημείο του νησιού θα βρείτε το γραφικό χωριό Μήθυμνα (γνωστό και ως Μόλυβος), με το μεσαιωνικό κάστρο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ο Μόλυβος είναι επίσης το πιο γνωστό θέρετρο του νησιού. Από κάποιους έχει ονομαστεί «το κλειστό μέρος στον παράδεισο, στη γη». Η σχέση με τις Τέχνες είναι αρκετά κατάλληλη, γιατί εδώ στη Μήθυμνα λέγεται ότι το κεφάλι του Ορφέα ξεβράστηκε στη στεριά μετά τον τεμαχισμό των Θρακών γυναικών. Ένας άλλος μυθικός πολίτης της Μήθυμνας ήταν ο λυρικός ποιητής και μουσικός Αρίων. Λέγεται ότι έχει σωθεί από το μουσικόφιλο δελφίνι.

Σε μικρή απόσταση 5 χλμ. ΝΔ του Μολύβου βρίσκεται το χωριό Πέτρα. Η Πέτρα έχει μια από τις καλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού. Και πάλι νοτιότερα βρίσκεται το χωριό της Αγίας Παρασκευής. Αυτό το χωριό έχει πολλά παλιά αρχοντικά και είναι γνωστό για τη Γιορτή των Ταύρων που γιορτάζεται εδώ και περισσότερα από διακόσια χρόνια. Κοντά στο χωριό υπήρχαν ερείπια αρχαίου ναού του Ναπαίου Απόλλωνα και ερείπια ιωνικού ναού που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Δία, την Ήρα και τον Διόνυσο. Στο κέντρο του νησιού, όχι μακριά από την Αγία Παρασκευή, βρίσκεται η σύγχρονη πόλη της Καλλονής. Φημίζεται για τις σαρδέλες της που αλιεύονται στον κοντινό κόλπο που ονομάζεται Κόλπος της Καλλονής. Σε αυτόν τον κόλπο θα βρείτε και το δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο Σκάλα Καλλονής με τις πανέμορφες αμμουδιές. Επίσης κοντά στο κέντρο του νησιού μια άλλη γνωστή πόλη είναι η Αγιάσος. Αυτή η πόλη φημίζεται για την κεραμική της. Προχωρώντας πάλι νοτιότερα φτάνουμε στις πόλεις Πλωμάρι και Βατερά που έχουν τις πιο υπέροχες παραλίες του νησιού.

Στο δυτικό άκρο της Λέσβου, το Σίγρι είναι ένα όμορφο ψαροχώρι με μια όμορφη μικρή παραλία και ένα κάστρο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Όχι πολύ μακριά από εκεί βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, που χρονολογείται πριν από δεκαπέντε εκατομμύρια χρόνια.

Τέλος, όχι μακριά από το Σίγρι, θα συναντήσει κανείς την πόλη της Ερεσού. Η Ερεσός υπήρξε η γενέτειρα της Σαπφούς και του Θεόπραστου. Το λιμάνι της, η Σκάλα Ερεσού, είναι ένα διάσημο θέρετρο με μια υπέροχη παραλία.
 
Η Λέσβος, όπως φαίνεται από την κλασική της ιστορία, την αφθονία ποιητών, μουσικών, φιλοσόφων και νομοθέτων, ήταν ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα του ελληνικού κόσμου. Ήταν δεύτερη ίσως μετά την Αθήνα, σε επιρροή αν όχι σε ισχύ. Ως μέρος για διακοπές, για ξεκούραση ή για ήσυχη εργασία, η Λέσβος είναι ΔΥΣΚΟΛΟ έως ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Είναι αρκετά μεγάλο για να επιτρέψει αυτή την τόσο απαραίτητη αλλαγή σκηνής, αν θέλει κανείς να αποφύγει την «κλειστοφοβία των νησιών». Έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο από εδώ να οργανώσετε ένα ταξίδι για να επισκεφθείτε την Τροία ή να εξερευνήσετε την ακτογραμμή της αρχαίας Ιωνίας.